Hyperventilatie probleem?

Benauwd of beklemmend gevoel met ademen?

Buteyko ademtherapie helpt jou weer vrij te ademen!

belemmerend ademen

Ademhalen is bij de meeste mensen een onbewust proces. Totdat je merkt dat je bijvoorbeeld naar adem snakt. Je bent benauwd, je hart klopt sneller dan normaal of je voelt een beklemmend gevoel op de borst. De Buteyko methode maakt je vrij van deze kwalen. Je wordt bewust van jouw ademhaling…

onbelemmerd ademen

Breath is the bridge which connect life to consciousness,

which unites your body to your thoughts

Thich Nhat Hanh

Buteyko ademoefeningen

Wat is de Buteyko methode ?

De Buteyko Methode is een spectaculaire ademtherapie die al veel mensen met chronische hyperventilatie geholpen heeft. De therapie bestaat uit diverse ademoefeningen die de balans tussen in- en uitademen sterk verbetert, zodat een relaxte, gezonde ademhaling ontstaat. Een goede ademhaling van iemand in rust, hoor je niet en zie je niet.

arts en onderzoeker ademhaling

Wie is Buteyko

De naam Buteyko voor deze ademtherapie is genoemd naar de Oekraïense arts en onderzoeker Konstantin Buteyko (1923-2003). Hij had zelf last van hoge bloeddruk. Daardoor zocht hij naar de oorzaak van dit symptoom. Buteyko merkte op dat patiënten met hoge bloeddruk zwaar ademden. In zijn laboratorium heeft hij, samen met vele artsen, 10 jaar onderzoek gedaan naar ademen in verband met gezondheid. Hij ontdekte dat diepe ademhaling leidde tot vele ziektes. De onderliggende bron is bijna altijd chronische hyperventilatie. Buteyko ontwikkelde een methode om de ademhaling rustiger te maken. Een methode die tot vandaag de dag vele mensen heeft geholpen vrij en onbelemmerd te ademen.

kortdurende hulp attribuut

Waarom ik voor de Buteyko methode koos ?

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was ik een hyperventilatie ”patiënt”. Een plastic zakje droeg ik altijd bij me, zodat ik acute aanvallen kon opvangen. Ook heb ik de “verborgen” psychische spanning aangepakt en mijzelf bevrijd van angsten die hyperventilatie veroorzaakte. Dat heeft toen goed geholpen, maar was blijkbaar niet voldoende.  Onbewust heeft de hyperventilatie altijd, op de achtergrond, in mij gesluimerd. Door de last van hyperventilatie bij het dwarsfluiten, ben ik op zoek gegaan naar manieren om echt van mijn hyperventilatie af te komen. Ik vond de Buteyko methode. Op de website van Buteyko therapeuten Nederland stond uitgebreide informatie over deze methode. Niet alleen de methode werd uitgelegd, maar ook wat er fysiologisch in een menselijk lichaam gebeurt bij (ontregeld) ademhalen. Ook kon ik een test doen hoe "ernstig" mijn hyperventilatie was. Ik vond dit dermate goede voorlichting dat ik besloot de cursus Buteyko ademtherapie gaan volgen. De ademoefeningen gaven mij een gezonde ademhaling. Daardoor voelde ik dat ik kon vertrouwen op mijn ademhaling en mijn lichaam. Ik heb mijn ademhaling onder controle en speel weer ontspannen op mijn dwarsfluit. 

Met deze positieve ervaring was het een logische stap om de opleiding voor Buteyko ademtherapie te volgen. Ik begeleid mensen naar vrijheid met ademen.

frisse lucht wadden

Ademen is magisch en helend

rijangst, overzichtsverlies, ademen

Rijangst en Buteyko ademtherapie

Naast Buteyko ademtherapeute ben ik gespecialiseerd in rijangst begeleiding. Sommige van mijn cliënten worstelen met hun ademhaling. Gezien mijn goede resultaten met de Buteyko methode heb ik, gecertificeerd Buteyko ademtherapeute, deze  ademtherapie onder andere ook geïntegreerd in de angstvrije autorijlessen.

Mensen met rijangst hebben vaak te kampen met nervositeit, zweethanden, het gevoel dat ze het overzicht in het verkeer kwijtraken, dat de ademhaling stokt of diep moeten ademhalen/zuchten. Dit zijn symptomen van hyperventilatie. Vaak zijn we er niet van bewust dat we verkeerd ademhalen. Buteyko ademtherapie in combinatie met rijangst begeleiding is dit een uitermate krachtige manier om spanningen/stress te reduceren en in vrijheid auto te rijden. Ervaar jij stress, nervositeit, concentratie verlies, paniekaanvallen of ben je snel geïrriteerd tijdens het autorijden? Een cursus Buteyko ademtherapie helpt jou het gevoel van veiligheid en vertrouwen in jezelf terug te pakken. De cursus ademtherapie zal altijd vooraf de rijangst begeleiding plaatsvinden. 

live ademsessie

Aanbod ademtherapie 

Buteyko individuele ademtherapieWaaruit bestaat individuele ademtherapie begeleiding:

  • Een intake gesprek (duur: 1 uur)
  • 1 op1 persoonlijke begeleiding
  • Inzicht in ademhalen, zowel praktisch als theoretisch
  • Buteyko oefeningen op maat
  • 5 bijeenkomsten van 1,5 uur of 2 bijeenkomsten van 4 uur
  • Je ontvangt het werkboek en nodige materialen voor de oefeningen
  • Op vraag mp3 luister begeleiding voor heerlijke ontspanning van 15 minuten
  • Op vraag mp3 luister Buteyko ademsessie oefening van 10 minuten of 25 minuten
  • Op vraag na afronden van ademsessies, minstens 3 maanden nazorg

De live bijeenkomsten worden gegeven in Almere. Dit heeft mijn voorkeur, omdat ik graag in verbinding werk. Desalniettemin vind ik het ook belangrijk jouw ademhaling goed te kunnen observeren, zodat ik bij jou kan aansluiten en op maat begeleiding kan geven. 


Mocht het zijn dat het niet mogelijk is om naar mijn praktijk te komen, dan is Zoom een optie. Het is wenselijk om de eerste bijeenkomst wel live te doen.


Rijangst en individuele ademtherapie

De ademsessies gaan altijd vooraf de rijangst begeleiding. De Buteyko ademtherapie valt buiten het aanbod van de 3 rijangst pakketten.

Daarna start de MatriXcoaching en de angstvrij autorijlessen. 


        Individuele ademtherapie

Is er geen sprake van rijangst dan is altijd de mogelijkheid om de Buteyko ademtherapie  te volgen. Wanneer een cliënt kiest, na het intakegesprek, voor Buteyko adem therapie, werk ik met de Buteyko cursus die 5 bijeenkomsten omvat van 1,5 uur per keer. Het doel van deze cursus is dat de jij een betere gezondheid krijgt en eventueel vermindering van medicijngebruik. Je kunt je afvragen waarom gezondheid in het algemeen? Hyperventilatie is (bijna) altijd de onderliggende klacht van vele symptomen die de gezondheid aantast. Buteyko ademtherapie vermindert of verdwijnen deze symptomen.

Wanneer jij bevrijd wilt zijn van jouw hyperventilatie, dat altijd onderliggend is aan andere klachten of symptomen, neem dan gerust contact met me op. We bespreken samen wat ik voor jou kan betekenen.


Tarief individuele ademtherapie: 

Intake  € 47

Een consult € 90

Cursus 5 bijeenkomsten € 427

Lid van BTN

Lid van Buteyko Therapeuten Nederland

Met mijn ervaringen en goede resultaten, ondersteun ik mensen die te kampen hebben met hyperventilatie. En er zijn uitstekende mogelijkheden voor rijangst cliënten, maar ook voor mensen hyperventilatie/adem klachten. Graag help ik je in vrijheid te ademen.

Zonder meer blijf ik in contact met mijn collega therapeuten en neem ik verantwoordelijkheid voor bijscholing. Dat heeft mij, onder andere, doen besluiten lid te zijn van Buteyko Therapeuten Nederland