15 juli 2018 
6 min. leestijd

2 to Drive

2 to Drive

Ben jij 16 jaar?

Ontdek hoe snel jij je rijbewijs kunt halen!

Al jaren rijd je in de auto van je ouders, maar je zit op de passagiersstoel of op de achterbank. Je weet dat je eens de bereikte dat je zelf achter het stuur mag. Je fantaseert waar je naar toe wilt rijden en je kunt je al helemaal voorstellen hoeveel vrijheid dat geeft! Wat een mazzel dat je tegenwoordig al op 16,5 jaar mag beginnen met autorijden!

“Cool om vanaf mijn 16,5 jaar in een auto te mogen rijden. Ik denk dat ik in de eerste keer slaag”

Autorijden vanaf 17 jaar, hoe vet is dat?! Vanaf nu kan dat, want door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf het moment dat jij 17 bent, mag je praktijkexamen doen. Als je de weg op onder begeleiding van een coach. Deze coach(es) kun je zelf kiezen, wel zo leuk. De namen van de coaches staan op je begeleiderspas. Na het behaald van je rijbewijs heb je altijd je begeleiderspas bij je wanneer de weg op gaat met je coach. Je moet dus niet meer tot je 18e te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen! Wil je direct starten met een proefles? Dan kun je met de onderstaande knop inschrijven voor een proefles.


Start hier met jouw proefles


Hoe kan ik meedoen?

Om mee te doen aan 2toDrive volg je de volgende stappen:

 1. Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen bouwen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
 2. Wanneer je 16,5 jaar bent kun je starten met autorijlessen en vraag je de begeleiderspas aan.
 3. Vanaf 17 jaar mag rijexamen voor het rijbewijs B je examen.
 4. Wanneer je geslaagd bent vraag je rijbewijs aan bij de gemeente. Je rijbewijs kan alleen worden aangevraagd als de aanvraag van je begeleiderspas is goedgekeurd door de RDW.
 5. Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en een coach mag je auto rijden tot je 18e verjaardag.
 6. Vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden, dus zonder touringcar!

Waar vraag ik een begeleiderspas aan?

Als je meedoet aan 2toDrive, heb je een begeleiderspas nodig. LET OP: De begeleiderspas hebt aangevraagd voordat je het rijbewijs aanvragen bij jouw gemeente.

Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je coaches melden vooraf eerst aan  met behulp van jouw BSN nummer bij 2todrive.nl/aanmelden als coach.

al je coaches gevolgd hebben kun jij daarna de begeleiders aanvragen bij 2todrive.nl/begeleiderspas aanvragen . Voor het aanmelden maak je gebruik van DigiD.

De kosten voor de aanvraag van de pas zijn €25,-. Deze kosten dienen direct via iDEAL betaald te worden bij het aanvragen van de begeleiderspas.

Waar laat ik op bij het kiezen van een coach?

Stel jezelf de volgende vragen: 

 • Ga bij jezelf na bij wie je meestal in auto zit. Hij of zij zou de meest voor de hand liggende persoon zijn.
 • Is hij/zij minimaal 27 jaar en minimaal 5 jaar in bezit van een rijbewijs?
 • Bij wie voel ik me op mijn gemak?
 • Zal hij/zij mij helpen en tips geven?

Voor de meeste jongeren zijn de ouders van andere families die worden uitgekozen als begeleiders. Je kunt hier een filmpje bekijken waarin ouders hun ervaringen vertellen en indicaties wat ze van een coach verwachten.  

In de peilingen (1-3-2020) zijn er 343229 jongeren onderweg van 2todrive. Cijfers geven aan jongeren van 17 jaar vaker in de eerste keer slagen.

Wanneer mag ik praktijkexamen doen?

Vanaf 17 jaar mag rijexamen voor het rijbewijs B je examen. Wanneer je geslaagd bent kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Je rijbewijs kan alleen worden aangevraagd als je begeleiderspas is goedgekeurd. Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en een coach mag je auto rijden tot je 18e verjaardag. Vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden, dus zonder touringcar!

Hoe leer ik de verkeerstheorie?

Vanaf 16 jaar kun je beginnen met verkeerstheorie en theorie examen doen. Wanneer je de verkeersregels Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden:

 1. Thuisstudie met een theorieboek en online proefexamens.
 2. Thuis leren met internettheoriecursus iTheorie. LMVO is verkooppunt van iTheorie
 3. Theoriecursus bij een verkeersschool volgen, omdat je behoefte hebt aan realtime met vraag en uitleg van een verkeersdocent.

Doe je aan thuisstudie zorg dan dat je veel oefenexamens maakt. Ten eerste kun je je kennis testen en ten tweede helpt dit om inzicht te krijgen hoe het examen wordt geleerd bij het cbr.

Waarom zou ik meedoen?

Nog niet helemaal overtuigd om mee te doen aan 2toDrive? Hieronder staan alle voordelen op een overzicht…

Alle voordelen op een overzicht

 • Je doet extra rijervaring op, hiermee verklein je de kans op brokken maken
 • Jongeren die aan 2toDrive meedoen zeggen dat zij zich een vormer en veiliger voelen voelen
 • Jij kiest zelf je coaches
 • Jij kiest hoeveel coaches je wilt hebben (minimaal 1, maximaal 5)
 • Je kunt aan je coach bewijzen dat je goed kunt rijden
 • Ook je vrienden mogen met jou en je coach mee in de auto, wel zo gezellig!
 • Met je autorijbewijs op zak mag je ook scooter / brommer rijden!


Laat het rijbewijs niet op jou wachten….

haal voordeel uit je leeftijd en start met een proefles
Start hier met jouw proefles


2toDrive in 2017 definitief ontvangen

Het begeleiden, “2todrive” maken, zou de wegen veiliger maken. Wie meedoet heeft op zijn achttiende duizenden kilometers, ervaring dan huidige 18-jarig. Van alle auto's die betrokken zijn bij een ernstig ongeval, wordt 20 procent bestuurd door jonge automobilisten, die 8 van alle rijbewijsbezitters ontstaan. Het experiment loopt sinds november 2011 en duurt tot 31 oktober 2017. Uit evaluatie (Raadpleeg november 2015) blijkt dat de jonge automobilisten het begeleid rijden serieus nemen en alvast veel belangrijke rijervaring op. Zo leren ze op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan. Het is de opzet van 2toDrive geslaagd en is het begeleid rijden in 2017 definitief geworden. Na 10 jaar (2011-2021) haalden ruim 385.000 17 jarigen hun rijbewijs. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen