01 januari 2024 
1 min. leestijd

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid

Onlangs las ik onderstaande tekst. Een stukje tekst dat over verantwoordelijkheid gaat. Een auto besturen vraagt om zelfstandigheid en natuurlijk verantwoordelijkheid. Zo ben je als  bestuurder, op de eerste plaats, verantwoordelijk voor de andere weggebruikers. Ook heb je de verantwoordelijkheid voor je auto en ander straatmeubilair, zoals verkeersborden, lantaarnpalen of stoepranden.  Kort samengevat gaat het onderstaande stukje over dat verantwoordelijkheid een keuze is. Het heeft niets te maken met goed of slecht. Je bent bereid om te gaan met de situatie zoals die is, op dat moment. Jij bent degene die doet wat je moet doen. Ook kun je niemand verantwoordelijkheid opleggen, omdat het een vaardigheid is die uit jouzelf komt.

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid begint met de bereidheid om de oorzaak te zijn van wat er in je leven gebeurt. Uiteindelijk is het een context van waaruit je kiest te leven.

Verantwoordelijkheid is geen last, gebrek, lot, blaam, verdienste, schaamte of schuld. Er is geen sprake van goed of fout, juist of niet juist. Er is simpelweg dat wat er is, en datgene waar je voor staat.

Verantwoordelijk zijn begint met de bereidheid met een situatie om te gaan vanuit het gezichtspunt dat jij degene bent die veroorzaakt dat wat je doet, wat je hebt en wie je bent. Dat is niet de waarheid. Het is een standpunt, een plaats om te staan.

Niemand kan je verantwoordelijk maken en je kunt ook geen verantwoordelijkheid opleggen aan iemand. Het is een gunst die je aan jezelf geeft, een machtig makende context waardoor je iets te zeggen hebt in het leven. 

Schrijver onbekend

Over de schrijver