Je autorijbewijs halen

Je rijbewijs halen als je 17 jaar bent

Op 16,5 jaar kun je starten met autorijlessen. Klik hier voor je rijbewijs halen onder de 18 jaar.


Je rijbewijs halen als je 18 jaar of ouder bent

Veel jongeren beginnen met autorijlessen na hun 18de jaar. De meeste van hen weten waarom ze het rijbewijs willen halen. Er zijn jongeren die het (nog) niet zo noodzakelijk vinden om het autorijbewijs te halen. Ikzelf was er ook zo een. Ik had er geen belang bij, maar toen mijn toenmalige vriend zei dat hij mijn rijlessen en praktijkexamen volledig zou betalen als ik in de eerste keer zou slagen, was ik direct gemotiveerd. En je wilt natuurlijk weten of dat is gelukt? Ja, ik was in de eerste keer geslaagd.

Jongeren die een duwtje in rug krijgen van ouders en/of verzorgers om het rijbewijs te halen moeten soms hun motivatie creëren, zodat de rijlessen wel aangenaam zijn en een doel heeft.


Motivaties voor het rijbewijs

Wil je het autorijbewijs halen dan is het best belangrijk om een motivatie te hebben. Dat vergroot je inzet en het plezier dat je kunt hebben tijdens de rijopleiding. En niet onbelangrijk sneller je rijbewijs haalt.


Je kunt innerlijk gemotiveerd zijn. Dat betekent dat je motivatie in jou zit. Je wilt graag autorijden, omdat het uit jezelf komt. Je kunt ook gedreven worden door motivatie van buiten jou, zoals werk of geld.


Hieronder geef ik een opsomming van voorbeelden wat leerlingen motiveerden voor het rijbewijs.


• Ik kan ook autorijden, wanneer ik met vrienden op vakantie ga.

• Ik woon in een dorp met gering openbaar vervoer naar de stad. Dat beperkt me erg in mijn bewegingsvrijheid. Een rijbewijs geeft mij een enorme vergroting van mijn vrijheid.

• Ik kan op elk moment de auto pakken en ernaar toe rijden.

• Ik hoef geen tijdscontrole te doen om bijvoorbeeld de laatste trein te moeten halen.

• Ik vind het handig om mijn rijbewijs in mijn zak te hebben voor eventueel een baan met rijbewijs.

• Ik ben ondernemend en ik wil mijn eigen bedrijf starten, waarmee ik echt een rijbewijs nodig hebt om mijn klanten te bedienen.

• Ik heb mijn rijbewijs nodig voor mijn nieuwe baan

• Ik heb een huis gekocht op het platteland en ben minder flexibel zonder auto.


Hoe wordt je bij LMVO opgeleid naar je rijbewijs

Wie een rijschool zoekt kiest bewust voor een bepaalde rijschool vanwege de manier van opleiden. In het kort geef ik een beschrijving hoe je bij LMVO wordt opgeleid.


Je wordt opgeleid middels leren leren, dat wil zeggen dat de leerling coaching krijgt in zijn taak- en leerproces naar het rijbewijs. Zelfstandig en verantwoord autorijden wordt heel snel eigen gemaakt. Ik merk op dat leerlingen plezier ervaren aan deze vorm van leren, want zij bepalen het tempo, voelen zich gehoord en gezien in wat zij kunnen en presteren. Deze methodiek verhoogt de motivatie van de leerling. En draagt bij aan inzet van de leerling dat hij/zij in de eerste keer slaagt voor zijn/haar rijbewijs.


Een leerling zit voor een periode van 6 tot 9 maanden naast de rijcoach. Dan wil je wel graag met een betrouwbare docent deze uren doormaken. Mijn uitgangspunt is dat jij centraal staat tijdens je autorijlessen en dat je voelt dat je serieus genomen wordt.


Mijn taak is dat je in opbouw van moeilijkheidsgraad in een veilige omgeving kunt leren en oefenen.


• Je werkt toe naar volledig geautomatiseerd autorijden, zodat je alle aandacht hebt voor de omstandigheden die zich buiten je auto afspeelt.

• Je wordt aangemoedigd dat je zelfstandig gaat nadenken over hoe je bepaalde situaties gaat oplossen.

• Over de onderdelen die uitleg verdienen krijg je instructie en coaching op maat tijdens je rijvaardigheidstrainingen, zodat je zelf ontdekt hoe je de juiste keuzes kunt maken in het verkeer.

• Standaard rijd je lessen van twee uur. Je haalt meer rendement uit de je rijlessen, wanneer er voldoende tijd is voor jou leerweg. En aan het einde van elke les je doel hebt behaald.

• Tijdens de rijles krijgt je volledige aandacht van mij. Ik haal je op van huis en na de les word je weer thuis afgezet. Je brengt geen leerling, die voor jou les heeft gehad naar huis en je haalt geen leerling op die ná jou nog moet lessen.

• Met het gebruik van een professionele camera, de lescam, wordt de leerling extra geholpen in de coachingsfase.


 De professionele Lescam

In de lesauto is een camera, Lescam, aanwezig die non-stop opnames maakt buiten de auto en in de auto. Maak je gebruik van de Lescam dan worden de rijlessen nog effectiever en doelgerichter. Doordat je eigen rijlesbeelden (thuis) terug ziet verbeter je jouw verkeersinzicht en vergroot je zelfreflectie. Een punt van betekenis voor het praktijkexamen bij het CBR. Voor de beoordeling van het praktijkexamen hanteren zij het verplichte zelfreflectieformulier.


Het theoriecertificaat

Autorijopleiding bestaat uit twee onderdelen. Het praktijkonderwijs en de verkeerstheorie. Om het praktijkexamen te kunnen doen heb je een theoriecertificaat nodig. Je kunt op verschillende manieren leren voor de verkeerstheorie. Thuis of een theoriecursus volgen.


Thuisstudie

1. Met het theorieboek en “online” proefexamens maken. Besluit je te leren uit het theorieboek, zorg dat je eerst je kennis van de verkeersregels en verkeersborden leert en daarna veel oefenexamens maakt. Ten eerste kun je je kennis te testen en ten tweede helpt dit om inzicht te krijgen hoe het examen wordt afgenomen bij het cbr.


2. Kies je ervoor om online je theorie te leren dan raad ik je iTheorie aan.

Het is een compleet digitaal theorie boek met 25 deeltoetsen na elk hoofdstuk. Met 50 theorie-examens en lesfilms voor gevaarherkenning en verkeersinzicht. Deze complete theorieopleiding bevat ook instructiefilms voor de praktijkles.

Noot: deze theoriecursus is geschikt voor leerlingen met dyslexie. Alles kan worden voorgelezen. 


LMVO is een officieel verkooppunt voor de digitale theoriecursus iTheorie. Ook verkoopt zij theorieboeken inclusief 500 digitale theorie-examenvragen van verkeersleermiddelen VerjoTheoriecursus

1. Klassikaal theorielessen volgen. Heb je behoefte aan real-time met vraag en uitleg van een verkeersdocent dan kun je een theoriecursus volgen bij een verkeersschool.


2. Individuele theorielessen nemen. Omdat je moeilijk kunt concentreren met anderen in je omgeving of je beheerst de Nederlandse taal onvoldoende.


LMVO geeft individuele theorielessen aan huis of op de rijschool. Is er een groep leerlingen van minimaal 5 personen dan wordt bij LMVO klassikaal onderwijs gegeven.